9.8.09

Samsø tur


Sammen med den anden halvdel af vores lille "forening" Kaloriefræserne - eller i de næste 11 måneder: Foreningen af familier med deres yndlingsdøtre på BGI - har vi lige været 3 dage på Samsø.

Ví overnattede i en rigtig flot lejlighed lige midt i Ballen by, i gå-afstand til nogle rigtig gode spisesteder og i køreafstand til nogle rigtig flotte naturoplevelser. Fredag aften var vi på værelsesværtens anbefaling nede på en af restauranterne i vandkanten - Skipperly - og fik nogle fantastiske gode retter med fisk. Stemningen sydlandsk, udsigt til lystbådehavn og musik i gaden.

Lørdag aften var vi på Ballen Badehotel. Vi kom godt nok lidt sent, da vi skulle lige have drukket en medbragt flaske rødvin på terassen i aftensolen, og efter moden overvejelse valgte vi badehotellet. Se billeder fra stedet her. Den sene ankomst betød også, at vi var de sidste der gik. Undskyld til værten... Betjeningen var absolut med både bramfrihed og humor, maden med kraftigt islæt af lokale råvarer og kaffen var ad libitum, så det var en rigtig god oplevelse. Ballen Badehotel kan vi varmt anbefale, og tager du alligevel til Samsø, så bliv der lige i et par dage. Vi kommer bestemt igen.

Naturen
Naturoplevelserne var bla. en lang gåtur ved Issehoved, hvor vi blev bestormet af mariehøns. Der var vildt mange, og man kunne ikke sætte fødderne uden at træde på nogle. Det gik nok lige op med at de bed os. Vi besøgte også stubmøllen i Brundby.
Søndag gik vi tur ved Besser Rev, så Vesborg fyr og sonderede i Tranebjerg. Her var vi så en tur i Samsøs velkomstcenter med god præsentation af øen og med tilhørende lille museumshave til nok det mindste frilandsmuseum vi endnu har set.

En af de historiske oplevelser var denne kilde på stranden. Vandet inden for træringen er ferskvand, selv om kilden ligger ca. 4 meter fra vandkanten. Og træet er kulstof 14 dateret til at være 3000 år gammelt - det er altså 1000 år før Jesus var her. Se mere om Ilsemade-kilden her.

Man mener, der har ligget en bronzealderboplads på stedet, og at jordoverfladen dengang var noget højere oppe. Bopladsens brønd har været forsynet med en træring inden i, og det er resterne af denne ring, som vi kunne se i dag. Historisk bølgeskvulp.

Ellers så var hovedindtrykket af Samsø, at her ligger Danmarks Køkkehave. Der var endeløse marker med græskar, rødbeder, løg og rødkål, og erhver gård med respekt for sig selv havde en lille salgsbod ved vejen.